Λάμψη, ανατροπές και κοινωνικά μηνύματα στην 1η αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το πρώτο κομμάτι του φετινού Μουντιάλ ολοκληρώθηκε. Η ολοκλήρωση της 1ης αγωνιστικής ήταν απλά η πρώτη γεύση που αν μη τι άλλο είχε πολλά να μας προσφέρει.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Η πρεμιέρα μας πρόσφερε μια απογοητευτική εικόνα για τη διοργανώτρια χώρα. Στο αγωνιστικό κομμάτι το Κατάρ διεκδικεί επάξια τον τίτλο μιας από τις χειρότερες ομάδες που έχουμε δει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μένουν άλλα δύο παιχνίδια για να δούμε αν αυτή η εικόνα ήταν μια κακή εμφάνιση ή αν είναι πραγματικά μια τόσο απογοητευτική παρουσία.

Η σπουδαιότερη στιγμή μέχρι τώρα ήταν η “σιωπηλή διαμαρτυρία” των Γερμανών στη φωτογραφία πριν το παιχνίδι με την Ιαπωνία. Οι Γερμανοί τα είπαν όλα χωρίς να πούνε τίποτα σε μια εικόνα που θα μνημονεύεται ως η απάντηση στον αυταρχισμό της FIFA και του Κατάρ.

Η νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής δεν χάρισε τον τίτλο αλλά είναι μια εμφάνιση που θα θυμόμαστε για χρόνια καθώς ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ επιβεβαιώνοντας πλήρως πως το ποδόσφαιρο δε θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει.

Αγγλία και Ισπανία χάρισαν πλούσιο θέαμα παίζοντας υπέροχο και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο να πάρουν τον τίτλο του φαβορί από την 1η αγωνιστική αλλά παρόλα αυτά είναι από τις ομάδες που κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Είναι γεγονός πως οι Αφρικανικές και οι Ασιατικές ομάδες παρουσιάστηκαν απόλυτα ανταγωνιστικές και δε θυμίζουν τις προηγούμενες διοργανώσεις όπου πολλές από αυτές ήταν… σάκος του μποξ. Νότια Κορέα, Τυνησία και Μαρόκο πάλεψαν και πήραν βαθμό σε δύσκολα παιχνίδια, η Σαουδάραβες έκαναν τη νίκη της δεκαετίας, ενώ Καμερούν, Σενεγάλη και Γκάνα έχασαν με δυσκολία ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει ακόμα και την ισοπαλία. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση αυτών των ομάδων από τις ισχυρές ομάδες των ομίλων τους και όλα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.

Η ιστορία του Εμπολό ο οποίος σκόραρε με την Ελβετία εις βάρος της χώρας όπου κατάγεται, του Καμερούν, είναι από αυτές που θα θυμόμαστε. Όπως επίσης και το γεγονός ότι βλέπουμε τον Έρικσεν να αγωνίζεται υγιέστατος και να ηγείται της Δανίας.

Ρονάλντο, Ζιρού και Οτσόα έγραψαν ιστορία. Ο καθένας με τον τρόπο του άφησαν για πάντα το αποτύπωμά τους στα Παγκόσμια Κύπελλα αφού ακόμα και αν τα χρόνια περνάνε η ποιότητά τους μένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Η Βραζιλία είναι ίσως ότι πιο απολαυστικό είδαμε συνδυάζοντας θέαμα, ουσία και μπόλικη ποδοσφαιρική αλητεία δείχνοντας ότι το joga bonito δεν πέθανε. Το γκολ του Ριτσάρλισον είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που μπορεί να λογίζεται ήδη ως το καλύτερο του τουρνουά.

Η διοργανώτρια χώρα αλλά και η FIFA έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά τις απαγορεύσεις, τον αυταρχισμό και τη μισαλλοδοξία. Αυτό δε στέρησε τις μοναδικές εικόνες, όμως, αφού πολλοί βρήκαν το σθένος να φωνάξουν δυνατά. Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί αλλά οι εικόνες των Ιρανών στις εξέδρες που ζητούν ισότητα, η δημοσιογράφος Αλεξ Σκοτ που ύψωσε ανάστημα και φόρεσε το περιβραχιόνιο του «OneLove» δείχνοντας πως πάντα υπάρχει περιθώριο για τη φωνή της ισότητας.



https://www.sportarena.gr/ρεπλίκα-τρόπαιο-10-εκ-fifa-world-cup-qatar-2022-tm-01778?tracking=63492e904be15

Leave a Reply

Your email address will not be published.