Η κιτρινόμαυρη ιστορία δεν τελειώνει ποτέ

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Η αναμονή έφτασε στο τέλος και η ΑΕΚ επιστρέφει στα μέρη που λατρεύτηκε, που τίμησε και που γιγαντώθηκε. Τα 19 χρόνια που μεσολάβησαν μοιάζουν με μια ατέλειωτη μελαγχολία αλλά το φινάλε είναι χαρούμενο και πολύ φωτεινό. Η «Αγιά Σοφιά», ή OPAP Arena όπως θα ονομάζεται στα επίσημα κείμενα, ανοίγει τις… βυζαντινές πύλες και ο κόσμος της ΑΕΚ ετοιμάζεται να λυτρωθεί και να πετάξει με τα φτερά του δικεφάλου.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Η διαδρομή της ΑΕΚ συμβαδίζει από τη γέννησή της με πόνο, θλίψη, προσφυγιά αλλά πάνω από όλα με υπερηφάνεια. Η ομάδα που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην Κωνσταντινούπολη είχε ένα στόχο, να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης. Γι’ αυτό άλλωστε το σύμβολό της έγινε ο δικέφαλος αετός, το άλλοτε σύμβολο της δυναστείας των Παλαιολόγων.

Όταν το 1930 χτίστηκε το γήπεδο στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, μιας περιοχής γεμάτη πρόσφυγες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι, ένα μέρος που τους κρατούσε ζωντανές τις αναμνήσεις από τις χαμένες πατρίδες. Όπως ήταν και το όραμα των ιδρυτών της ΑΕΚ, η ομάδα κουβαλούσε τις αναμνήσεις της προσφυγιάς, τον πόνο των ανθρώπων αυτών, τις εικόνες της Πόλης αλλά και την ελπίδα για ένα νέα ξεκίνημα. Οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας, και όχι μόνο, βρήκαν την ελπίδα στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ μεγάλωνε όλο και περισσότερο και μετά από 98 χρόνια ιστορίας λογίζεται ως ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας. Οι τίτλοι, οι νίκες και οι ευρωπαϊκές πορείες είναι λίγο πολύ γνωστά. Σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους ώστε να γίνει η ΑΕΚ αυτή που είναι σήμερα. Αυτό, όμως, που την έκανε ξεχωριστή ήταν το DNA της. Αυτό το DNA θα αποτυπώνεται πλήρως στο νέο της γήπεδο.

Φυσικά και είναι σπουδαίο για κάθε ομάδα να έχει ένα «σπίτι» με ανέσεις και ιδανικές συνθήκες για αθλητές και κόσμο ώστε άπαντες να απολαμβάνουν τις επισκέψεις τους σε αυτό. Η Αγιά Σοφιά θα αποτυπώνει για πάντα την ιστορία της ΑΕΚ και του προσφυγικού Ελληνισμού. Και δεν είναι μόνο το μουσείο ή οι φωτογραφίες που περιλαμβάνει. Το γήπεδο είναι βγαλμένο από τις ένδοξες εποχές του Βυζαντίου ενώ ο δικέφαλος που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο μοιάζει με έναν σύγχρονο Κέρβερο που θα φυλάει τα τείχη.

Η Οδύσσεια της ΑΕΚ έχει όμορφο τέλος, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αετός της Ένωσης λέγεται Οδυσσέας. Όντας άστεγη, η ΑΕΚ βρέθηκε μέχρι και στα γήπεδα της Γ Εθνικής αλλά άντεξε. Με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της ανέκαμψε, επέστρεψε στους τίτλους και τώρα επιστρέφει στο ένα και μοναδικό σπίτι της. Τα εγκαίνια της OPAP Arena θα έχουν όλη τη δόξα που της αρμόζει. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ θα έχει το παντοτινό της κάστρο όπου θα στεγάζει τα όνειρα και την ελπίδα της παλιάς και νέας γενιάς των φιλάθλων της αλλά πάνω από όλα θα κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις και την ιστορία της ΑΕΚ για πάντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.