Ο «ταπεινός» κύριος Ρονάλντο

Η ελληνική γλώσσα είναι από τις «πλουσιότερες». Πολλά επίθετα θα μπορούσαν να συνοδεύσουν το ονοματεπώνυμο του Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά σίγουρα όχι το επίθετο ταπεινός.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Κατ’ αρχήν ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο υπογράφον δεν έχει δηλώσει ποτέ φαν του Κριστιάνο. Αυτό δεν έχει καμία σημασία, όμως. Ο Πορτογάλος έχει καταφέρει να γίνει τόσο σπουδαίος και να διεκδικεί τον τίτλο του GOAT (Greatest of all times) για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ένας αθλητής που θεωρείται ως ένας από τους πιο αντιπαθείς και με πολύ μεγάλο αριθμό haters έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση ακόμα και των μεγαλύτερων «εχθρών» του.

Η αλήθεια είναι πως τον πραγματικό χαρακτήρα τόσο μεγάλων αθλητών δεν μπορούμε να τον ξέρουμε εμείς που η κοντινότερη σχέση μας μαζί τους είναι η τηλεόραση άντε και τα social media. Είναι γεγονός πως ο Πορτογάλος είναι αλαζόνας και νάρκισσος αλλά παρ’ όλα αυτά, όσοι τον γνωρίζουν λίγο καλύτερα μιλάνε για έναν πολύ καλό άνθρωπο με πολύ προσφορά στον περίγυρο του και αρκετές αγαθοεργίες.

Πίσω στα αγωνιστικά, όμως. Ο Ρονάλντο εκτός από το μεγάλο ταλέντο του έχει ένα πολύ μεγάλο προσόν που στην εποχή μας εκλείπει, ειδικά στη νέα γενιά ποδοσφαιριστών, είναι δουλευταράς. Ακόμα και στα 34 του, που έχει χάσει στοιχεία που είχε πριν μια δεκαετία, καταφέρνει να βελτιώνεται σε άλλους τομείς. Η ταχύτητα και η έκρηξη του Πορτογάλου είναι αδύνατο να είναι ίδιες με δέκα χρόνια πριν παρ’ όλα αυτά το άλμα και η δύναμη του είναι βελτιωμένα όσο ποτέ. Γενικότερα, ο Ρονάλντο αποτελεί υπόδειγμα για το πως να διαχειρίζεται ένας επαγγελματίας αθλητής το σώμα του και να βελτιώνεται συνεχώς.

Το μεγαλύτερο «μπόνους» που μπορεί να του προσδώσει κανείς, όμως, είναι τα συνεχή κίνητρα που βρίσκει για τον εαυτό του. Ένα ποδοσφαιριστής που κατέκτησε πέντε Champions League, ένα Euro, πρωταθλήματα και κύπελλα σε κάθε χώρα, χρυσές μπάλες και άλλους τόσους ατομικούς τίτλους θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να επαναπαυθεί στις δάφνες του και να αρχίσει ήδη να μετράει τα «χρυσοποίκιλτα» ένσημα του. Αντ’ αυτού, ποτέ δε σταμάτησε να ψάχνει νέες προκλήσεις και να προσαρμόζει το παιχνίδι του ώστε να γίνεται ακόμα καλύτερος. Ταλέντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπήρχαν πολλά με κορυφαίο όλων τον Ροναλντίνιο. Κάπως έτσι ξεχωρίζουν, όμως, οι σπουδαίοι από τους κορυφαίους. Ο Ροναλντίνιο είχε όλα αυτά που θα μπορούσαν να τον κάνουν τον σπουδαιότερα ποδοσφαιριστή που έχει δει ο πλανήτης. Η διαφορά του με τον Κριστιάνο; Το κίνητρο, το πάθος και η όρεξη για δουλειά. Ο Ρονάλντο σίγουρα δε αποτελεί πρότυπο προσωπικότητας αλλά αποτελεί το σπουδαιότερο πρότυπο αφοσίωσης, εργατικότητας και πάθους για αυτό που κάνει.

Το πιθανότερο είναι, με τη διαχείριση του σώματος του, να τον βλέπουμε να παίζει μέχρι τα 40 του και μάλιστα στο ύψιστο επίπεδο. Το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είναι κάτι υποκειμενικό και η απάντηση είναι σχετική. Με σιγουριά, όμως, ο Ρονάλντο είναι ο κορυφαίος αθλητής που έχουμε δει ποτέ στα γήπεδα αυτού του πλανήτη. Όσο και αν αντιπαθεί κανείς αυτό τον άνθρωπο δε μπορεί παρά να αναγνωρίσει πόσο σπουδαίος είναι και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που κατάφερε ο διόλου σεμνός κύριος Κριστιάνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *